Program BRAK 2022

Onsdag 12 Oktober

08:00 – 09:00 Registrering och fikabuffé (fika från 08:30)

09:00 Introduktion – Välkommen till BRAK 2022!

09:15 Konstnärspresentationer
”Vi är”, ett performance av Malin Ståhl
Anna Erlandsson

10:00 Homeland here and there
Föreläsning med fristadsförfattaren Suzanne Ibrahim

10:30 Paus

11:00 Konstnärspresentationer
Tomas Håkki Eriksson
Pilar de Burgos

12:00 Lunch

13:00 North Cultitude 6263 
Föreläsning med Andreas Brännlund

13:45 Konstnärspresentationer
Sara Edström
Knutte Wester

14:15 Paus

14:45 Sápmi Salasta – världens första urfolksresidens
Föreläsning med Tomas Colbengtson

15:30 Information om kvällens händelser

16:15 Visning på Nationalmuseum Jamtli
”Ideal och verklighet” Max 25 personer. Först till kvarn gäller.

18:30 BRAK-fest på Gamla Teatern
Middag med uppträdande från P-Danjelsa & Röttran.

Torsdag 13 Oktober

08:30 – 09:00 Fikabuffé

09:00 Introduktion

09:15 Konstnärspresentationer
Jakob Danhard
Lisa W Carlson

09:50 Så tänker vi inte att vi kan tänka
Mats Caldeborg om Konstbiotopen – en berättelse om projektet ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”.

10:20 Paus

10:50 Dansinslag
Ingela Nilsson introducerar Primus Mortimer Pettersson
Teater Barda framför ”Havet ropar” i koreografi av Camilla Edfalk

11:20 Impressions
Om ett konstnärligt samarbete mellan grafik, idrott och film

11:45 Lunch

12:45 Samtal: ”Hur fri är konsten?”
Medverkande: Regionrådet Karin Thomasson (Mp), Tomas Colbengtson, konstnär och KRO:s ordförande Sara Edström. Samtalet leds av Catarina Lundström.

13:30 Konstnärspresentationer
Mikael Strömberg
Maral Mavizi

14:10 Föreläsning
Mats Jonsson

15:00 – 15:15 Avslutning – Tack för BRAK 2022!

Programmet som PDF för utskrift

Om programpunkterna på BRAK 2022

Malin Ståhl

Performance med titeln ”Vi är”

Performanceverket ‘Vi är’ bjuder in till reflektion kring tid, lyssnande och agens, där kunskap ses som en gemensam process. 
Malin Ståhl är bildkonstnär och arbetar med perfomance och det platsknutna i frågor kring landskap och natur. Konstnären studerar trädgården som plats för etiska frågor kring handens ständiga närvaro. I studiet av landskapet spelas frågan om ansvar ut i genomlysning av maktens strukturer och kolonialismens handlingar, båda djupt inbäddade i begreppet kulturarv.

Malin Ståhl bor och verkar på Frösön, Jämtland.
Malin Ståhls hemsida

Tillbaka till toppen

Anna Erlandsson

Konstnärspresentation med titeln
”Konsten att aldrig sluta misslyckas”

Måleri, broderi, mosaik, ljud, grafik eller illustration. Anna Erlandssons rör sig ledigt mellan tekniker och material, alltid med samma smarta humor och finstämda kritik. Det har bland annat mynnat ut i en Guldbagge för bästa kortfilm med Glenn the Great Runner (2004).

Anna Erlandsson bor och verkar på Rödön, Jämtland.
Anna Erlandssons hemsida

Anna Erlandsson talar om sin skidorkester för omusikaliska

Tillbaka till toppen

Suzanne Ibrahim – Homeland here and there

Föreläsning – på engelska

När Syrienkriget bryter ut 2011 blir det allt svårare för poeten, författaren och journalisten Suzanne Ibrahim att röra sig i Damaskus. Sms med ord som ”demokrati”, ”revolution” eller ”frihet” lämnar inte mobilen och en dag kan hon inte återvända hem till sin lägenhet. Under perioden 2018–2020 var Ibrahim fristadsförfattare i Östersund.

”I’m going to talk about my experience as a fristadförfattare in Östersund, how this calm, cold, and beautiful city becomes my second homeland. How to be a freelance writer in a country where the language is different and the audience’s moods and interests are different as well. What is the most interesting thing I live in Sweden. My trip to Sweden, and how within few hours my life was changed completely. I’m going to talk also about my first novel in Swedish language.”

Foto: Sandra Lee Pettersson (Teg Publishing)

Tillbaka till toppen

Tomas Håkki Eriksson

Konstnärspresentation

Genom sitt alter ego Håkki, har Tomas Eriksson verkat som konstnär, entreprenör och föreläsare i över tjugo år. Håkki är en blandning av byoriginal, fördomar och stereotyper som med en rejäl dos humor diskuterar vikten av glesbygd. Landsbygden ligger i ständig medieskugga vilket påverkar människors, framförallt unga människors självbild. Detta vill glesbygdsprofeten Håkki råda bot på.

Tomas Håkki Erikssons butik finns i Ljungaverk i Västernorrland.
Håkkis webbshop

Tillbaka till toppen

Pilar de Burgos

Konstnärspresentation

Pilar de Burgos har gjort Hollywood-film och ställt ut över hela jorden. Hennes konst präglas av balans mellan motsatser – kyla och värme, tyngd och lätthet, hårt och skört. Installationerna uppmuntrar publiken att kliva in i verket och bli en del av det. Ett sådant verk är Beskyddare – ett offentligt verk i Tjärhovet, Haparanda som precis som tjäran skyddar mot vatten, sol, vind och alla typer av väder.

Pilar de Burgos är född i Mexico City och bor i Luleå, Norrbotten
Pilar de Burgos hemsida

Pilar de Burgos under ”Beskyddare”

Tillbaka till toppen

Andreas Brännlund
North Cultitude 6263 

Föreläsning

Andreas Brännlund från Lat.63 Art Arena i Östersund presenterar North Cultitude 6263, ett projekt som främjar samarbeten längs den 62:a och den 63:e breddgraden med konst och kultur. Tanken är att skapa ett aktivt nätverk för samverkan mellan konstnärer, kulturorganisationer, institutioner och kreativa näringar. ”På sikt vill vi sprida nätverket runt världen och skapa konstprojekt, konstbiennal och kulturevenemang längs breddgraderna.” Andreas Brännlund kommer också berätta hur modern teknik används för att genomföra konst och evenemang på distans.

Läs mer på North Cultitude 6263s hemsida.

Tillbaka till toppen

Sara Edström

Konstnärspresentation

För många är Sara Edströms namn bekant som ordförande i Konstnärernas Riksorganisation eller som medgrundare till konstnärsdrivna Galleri Syster i Luleå. Men på BRAK kommer hon berätta om sitt egna konstnärskap. Efter ett liv som skulptör sökte hon nya utmaningar och drog i 50-årsåldern till Berlin för att göra musik. Med en tvådagarskurs i musikprogrammet Abelton bakom sig uppträder hon numera med sina Mid Life Crisis Pop Songs. Kanske får vi höra en sång på BRAK 2022?

Sara Edström lever och verkar i Luleå, Norrbotten (när hon inte är i Berlin).

Mid Life Crisis Pop Songs

Tillbaka till toppen

Knutte Wester

Konstnärspresentation

Genom måleri, teckning, film och skulptur återberättar Knutte Wester utsatta människors historier. Ofta från barn och andra som har svårt att få sin röst hörd. 

”Jag skulle gärna vilja ha makt att förändra sådant som är fel i samhället, men jag tror inte på att tala om för människor hur någonting är utan vill istället visa exempel så att de själva får bilda sig en uppfattning.”  Många av verken tillkommer i öppna processer och ett återkommande tema är behovet av att lämna ett spår efter sig när man lämnar en plats, frivilligt eller ej.

Knutte Wester är hemmahörande i Umeå, Västerbotten.
Läs mer om Knutte Westers konst på Galleri Sandström/Andersson och på hans egna hemsida.

Trailer för Knutte Westers film Horungen (2016)

Tillbaka till toppen

Tomas Colbengtson
Sápmi Salasta – världens första urfolksresidens

Föreläsning

Konstnären Tomas Colbengtson är initiativtagare till Sápmi Salasta som är ett internationellt residensprogram för samtida urfolkskonstnärer. Urfolksresidenset som är det första i sitt slag i världen, finns till för urfolk och leds av urfolk. De arbetar gränsöverskridande på många plan och ambitionen är att även bjuda in urfolkskonstnärer från andra konstområden. Residenset är nomadiskt och har genomförts på flera platser i Västerbotten sedan starten 2019.

Tomas Colbengtson kommer också att berätta om utställningen Arctic Highway, som är en gren av Sápmi Salasta. Utställningen öppnade i Washington DC tidigare i år och kommer vandra världen runt under tre år, för att slutligen stanna i svenska Granö, där den blir permanent.

Född och uppvuxen i Björkvattnet, Tärnaby, i Västerbotten.
Tomas Colbengtsons hemsida

Originalfoto: Bengt Oberger (här i svartvit version)
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Visning:
Ideal och verklighet

På Nationalmuseum Jamtli.
Max 25 personer. Först till kvarn gäller.

Utställningen ”Ideal och verklighet” handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och framåt.

Jamtli ligger knappt femton minuters promenad från Clarion Hotell där resten av BRAK 2022 hålls.

P-Danjelsa & Röttran

Middagsunderhållning

Dråpligt och tänkvärt om stort och smått i skönt reggae-gung, ibland toastat på Jamska. Så kan man sammanfatta artisten
P-Danjelsa, som sedan 2003 uppträder tillsammans med Röttran. Bakom artistnamnet finns Torbjörn ”Tobbe” Persson. Hans farfars farfar hette Per Danielsson, som var spelman och elev till Lapp-Nils – en jämtländsk stilbildare inom folkmusiken under 1800-talet. Där har vi The backstory of P-Danjelsa!

Tillbaka till toppen

Jakob Danhard

Konstnärspresentation

Jakob Danhard är keramikern som arbetar med allt från bruksföremål till skulpturer, offentliga utsmyckningar och gränsöverskridande utställningar. Så här beskrev han utställningen Carried Away:
“Jag ser mina verk som sagoillustrationer som vill berätta en historia om en plats där jag trivs som bäst. Hit flyr jag när omvärldens hopplöshet kramar åt mig för hårt. I min verkstad söker jag en kontakt med mina material. Jag vill att det jag arbetar med skall berätta någonting för mig. Fler figurer, som hybrider mellan bruksföremål och små skulpturer, står i kö för att gestaltas. Målet är att hitta en artrikedom till en tebjudning som skulle kunna göra själva Hieronymus Bosch, skapare av målningen den yttersta domen, på gott humör.”

Jakob är bosatt och verksam i Föne, Gävleborg.
Jakob Danhards hemsida

Ett verk från utställningen ”Carried Away” på Sadelmakarlängan i Österbybruk, 2021.

Tillbaka till toppen

Lisa W Carlson

Konstnärspresentation

Två kurser i början av 90-talet väckte frågan ”var i kroppen har rösten sitt hem?” Det var startskottet på ett performativt konstnärskap som bland annat involverat röstimprovisationer, simritualer, röntgenkonst och skapandet av en extra hud till skydd mot föroreningar.

”De flesta av mina verk handlar i grunden om att berätta historier – om människovärde, kroppen, identitet och psykologiska processer. ” Ett arbete som fortgår genom performance, animation, video, fotografi och digitala kollage.

Lisa W Carlson är hemmahörande i Härnösand, Västernorrland.
Lisa W Carlsons hemsida.

Tillbaka till toppen

Mats Caldeborg
Så tänker vi inte att vi kan tänka

Föreläsning

Är det möjligt att göra konst menad för annat än människor? Den frågan ställde sig skulptören Mats Caldeborg, som tillsammans med Katrin Zackrisson driver Konsthall Norra Kvarken. Förra året invigde de sin konstbiotop: ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”. Projektet ledde till stora rubriker och till och med debatt i riksdagen. Hur har det gått, så här ett år senare?

Mats Caldeborg och Konsthall Norra Kvarken håller till i Järnäsklubb, Västerbotten.
Mats Caldeborgs Tankar för dagen på Sveriges Radio
Radioreportage från skogsdungen som förvandlas till en Konstbiotop

Catrin Zackrisson Caldeborg och Mats Caldeborg

Tillbaka till toppen

Primus Mortimer Pettersson

Introduktion

Ingela Nilsson från Bildkonsten vid region Jämtland-Härjedalen introducerar Teater Bardas dansinslag med att berätta om Primus Mortimer Pettersson.

Jämtlandssonen Primus Mortimer Pettersson (1895-1975) målade uppskattningsvis 15’000 målningar under sin livstid. Många förstördes senare för att öka värdet på konsten när han, likt andra naivister, slog igenom stort på 1960-talet. Under BRAK ges en kort introduktion till ”PMP” som spenderade en stor del av sitt liv på Frösöns mentalsjukhus.

”Orientalisk stadsbild” Primus Mortimer Pettersson

Tillbaka till toppen

Teater Barda – Havet ropar

Dansinslag

Teater Barda är en scenkonstgrupp bestående av personer med funktionsvariationer. Gruppen vill skapa kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt framhäver skådespelarnas färdigheter som scenkonstnärer och samtidigt integrerar dem i ett professionellt yrkesliv. Under BRAK framför de ”Havet ropar”, en tolkning av Primus Mortimer Petterssons liv.

”Verket är en inspiration av Primus liv på de stora haven. Ett liv som är fast i något som vill komma ut. Vi utforskar längtan och ett sökande efter frihet. Avslutningsvis landar vi i en Orientalisk stadsbild som är målad av Prismus Mortimer Pettersson”, berättar koreografen Camilla Edfalk.

Teater Bardas hemmascen är Estrad Norr, Östersund.

Det här är en filmatisera version inspelad i augusti 2019.

Tillbaka till toppen

Impressions

Filmvisning

”Genom att sammanfoga konst och idrott tror vi att ett intresse kan väckas hos en bredare publik. Om vi fick möjlighet skulle vi vilja anordna ett Rollerderby med tryck i Östersund” Med dessa avslutande ord beviljades Östersunds Kollektiva Grafikverkstad stöd för ett projekt som förenade rullskridskolaget Snowrollers med tryckplåtar, papper och färg.

Ewa Carlsson från kollektivverkstan berättar och visar Theo Roséns filmer från det konstnärliga samarbetet mellan grafik, idrott och film.

Läs mer om Impressions tillkomst på Grafiknytt.

Resultatet av Impressions utställt på LUX i Östersund

Tillbaka till toppen

Hur fri är konsten?

Konstsamtal

Deltagare är Karin Thomasson (regionråd för Miljöpartiet och vice ordförande i Region Jämtland Härjedalens utvecklingsnämnd), Sara Edström (ordförande för Konstnärernas Riksorganisation) samt konstnär Tomas Colbengtson.

Samtalsledare Catarina Lundström är kulturvetare med mångårig erfarenhet från arkiv- och museisektorn. Disputerad historiker som bland annat ägnat sig åt frågor om kön och makt, koloniala processer, kvinnors historia och berättande inom fakta och fiktion. 
Fram till sommaren 2022 läs- och litteraturutvecklare vid Region Jämtland Härjedalen. Därefter frilansande skribent, samtalsledare och föreläsare.

Catarina Lundström (foto privat)

Tillbaka till toppen

Mikael Strömberg

Konstnärspresentation

Konstnären, musikern och kulturjournalisten Mikael Strömberg kombinerar bild, text och ljud i sitt skapande. ”Det är idén som avgör”, berättar han. ”Jag har använt hela städer som instrument, byggt en park för aktiv tystnad och samlar på utrotningshotade ljud.” Titta gärna på filmsnutten där Mikael pratar om ett pågående projekt om den franske kompositören och paraplykleptomanen Erik Satie.

Mikael Strömberg bor och verkar i Gävle, Gävleborgs län.
Intervju i Lamour Podcast
Mikael Strömbergs hemsida

Tillbaka till toppen

Maral Mavizi

Konstnärspresentation

Maral Mavizs konstnärsskap väver samman frågor om identitet, ursprung och främlingskap. ”Det är naturligt att arbeta med de här frågorna när jag lever med dem och försöka förstå vad de betyder. Konst finns för att försöka förstå min omvärld, för att försöka förstå mig själv.”
Ett exempel på sammanflätning är verket Knäckebröd och elitism som visar motiv från den persisktalande världens nationalepos Shahname målade i akryl på knäckebröd.

Reportage från utställning i Västra Nyland
Maral Mavizis hemsida

Tillbaka till toppen

Mats Jonsson

Författarsamtal

Sedan debuten 1998 har Mats Jonsson skildrat sitt liv i flertalet självbiografisk serieromaner. Med Nya Norrland (Galago, 2017) nådde han en ny och större publik som folkbildare. Boken om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av Norrlands inland blev mycket uppskattad och följdes hösten 2021 upp av När vi var samer. Där berättar Mats Jonsson sin egen samiska historia och hur det gick till när svenska staten utplånade skogssamerna som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag. Som första serieroman någonsin nominerades När vi var samer till Augustpriset. 2022 vann han Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik.

Läs mer om Mats Jonssons böcker på Galagos hemsida.

Tillbaka till toppen

BRAK 2022 arrangeras av Konstnärscentrum Nord. Tillbaka till startsidan.